O+H

Brenning

I går var det endelig tid for brenning av hus. Vi stod opp tidlig og pakka med oss stoler, jervenduk og mat, hadde på oss varme klær og dro bortover. Når klokka ble 10.00 hadde ikke brannvesenet dukka opp enda men det hadde derimot mange av naboene! Dette var mer som et historisk øyeblikk på plassen da huset var rimelig falleferdig og slitent. Mange av naboene hadde sett fram til dette og til at det skal bli nytt liv på tomta. Utrolig hyggelig å få så mye støtte på en ny plass!

Brannvesenet kom i 11-tiden og det var litt av et opptog, i.o.m vår brannavdeling driver med opplæring av avdelinger rundt omkring fylket vårt var det stort oppmøte med masse biler og en hel haug med folk, de hadde til og med seg ATV på henger! De starta med å rulle ut ledninger rundt huset og ledning ned til sjøen for å ta vann derfra. De satte opp to vannvegger på kortsidene som grenser mot bygninger til naboene, så begynte de å tenne på på loftet. Team etter team gikk inn for å røykdykke og det gikk rimelig fort etterhvert da huset var så tørt og det var vanskelig for de å kontrollere brannen. Det tok ikke lang tid før huset var overtent og vi så igjennom huset på andre siden. Vi kosa oss med sosialt lag, kvikklunsj og kaffe på thermos og brannvesenet like så.

Før de dro reiv de pipa ved å spyle den med vannslangen til den vaiet såpass at den ramlet over muren og utover plenen. Etter de hadde pakka sammen og det var lite flammer igjen begynte vår jobb som brannvakt. Vi satte oss nært huset for varme og fikk levert pizza fra svigers i 16-tiden. Satt å kosa oss der med prat og planlegging lenge. Etterhvert som de verste flammene hadde gitt seg gikk vi rundt å samla treverk som hadde havnet utenfor for å kaste det ned i muren der det brant enda. Jo mer vi kunne brenne opp jo mindre ble det å levere som søppel. Det ble mørkt etterhvert og da vi hadde vært ute i 12 timer satte vi oss i bilen for å få varmen i oss. Etter 14-15 timer på tomta hadde flammene og faren for spredning gitt seg og vi kjørte hjem og slukna som to lys før hodet hadde landa på puta.

Vi var utrolig heldige med været i går, det var vindstille og sola titta til og med fram, vi ønska oss snøfall da vi satt der i 24-tiden på kvelden men oppholdsværet stod standhaftig utover natta. På mandag skal vi bortover å sette opp et gjerde for å holde dyr og barn utenfor brannruinene og vi kommer til å planlegge grunnarbeid når det blir litt mildere i været så tæla ikke sitter i så hardt.

Alt i alt har vi vært heldige med hele prosessen så langt og vi håper lykken holder seg!

 

Posted by H in Husbygging, O+H, 0 comments

Første post 2018

Godt nyttår! Har hatt en upåklagelig jule-og nyttårsfeiring her i bygden med nære og kjære. Virkelig fått lada opp til det nye året, som kommer til å bli det året vi flytter inn i vårt helt egne nye hus!

Før jul fikk vi papirene vi trengte fra kommunen for å sende ut nabovarsler. I.o.m vi skal brenne huset måtte vi sende ut varsel til alle naboer som grenser til tomta vår, i alt 6 personer. Vi fikk to signaturer før jul og de resterende etter nyttår, søknaden er sendt og den kommer til å bli godkjent innen 3 uker, om den blir godkjent. Veldig fin måte å bli kjent med naboene på å levere nabovarsel personlig, virker som en trivelig gjeng!

Når vi kjøpte tomten var vi klare over at den egentlig ikke var oppmålt, så i praksis eier vi kun der huset står. Det hadde jo vært trist å ikke kunne fått vår egen hage så vi har snakka med grunneierne av to deler av tomta som vi ønsker å få inn i vår eiendom. Dette var ikke noe problem, vi får de to jordflekkene som fra gamle dager har tilhørt huset og det uten å gå konkurs. Det blir oppmåling med kommunen så snart vi har fått avtalt tid med alle partene.

Vi har enda ikke fått av taket på huset, dette er noe jeg kjenner jeg gruer meg litt til i.o.m det er snø, minusgrader og vi må opp i 6-7 meters høyde for å gjøre jobben…Men regner med at også dette kommer til å gå bra, så lenge vi kommer i gang!

Ellers har vi fått på plass entreprenør og fått lagt inn bestilling hos han for å få revet den gamle septiktanken som bare er en murbrønn. Septikanlegg fra 194(?) er ikke å foretrekke. Like så greit å bytte det ut når vi uansett skal ha gravemaskin der borte!

Oppdateringer kommer fortløpende og i februar er det jo faktisk duket for brenning!

Posted by H in Husbygging, O+H, 0 comments

Oppdatering

Da kommer det en liten oppdatering!

Møte med brannvesenet gikk bra og vi får altså brenne ned huset! Veldig fornøyd med det da vi kommer til å spare en hel del på budsjettet. Vi har ikke fått sendt inn søknad om rivningstillatelse enda da saksbehandleren i kommunen har vært opptatt og dermed ikke fått kommet tilbake til oss med de nødvendige papirene. Men det ordner seg! Det vi må gjøre før brenning er å rive taket på huset så vil det være brannøvelse, så brenning. Datoen for brenning kommer til å bli i februar eller månedsskiftet februar-mars, litt væravhengig og hvor vi er i skjemaet i forhold til å få godkjent søknader o.l. Vi har også vært i kontakt med entreprenør for grunnarbeid og vi kommer til å booke så snart vi har alt på plass med kommunen.

Det er en del å tenke på når man skal rive hus og for ikke å snakke om å bygge nytt! Men vi tenker som så: Vi skal heldigvis bare gjøre dette en gang (kanskje).

Ellers er det jo adventstid og vi har brukt dagen i dag på å pynte huset til jul, henge opp lys ute og fått tak i julenek. Dette blir den siste julen i dette huset men vi gleder oss til det og alt som kommer i 2018!

Posted by H in Husbygging, O+H, 2 comments

Husmodellen

Jeg tenkte det var på tide å dele hvilken husmodell vi har valgt! Modellen vi har valgt fra Start Microhousing heter C-L og er 66m2. Den har en grunnflate på 49m2 samt en hems på 17m2. Slik er planløsningen:

(Bildet er hentet fra hjemmesiden til Start Microhousing)

Vi ønsker å ha det slik det er uten noen endringer. Det vi skal ha som tillegg er varmekabler på hele første etg og vi har designet en egen garderobe vi skal ha i stedet for den som er standard. Vi gleder oss enormt til vi faktisk kan begynne med noe fysisk arbeid. Vi har nå fått sendt oppgjøret og nøklene er våre i neste uke! (Håper vi). Det som blir arbeid for oss er å fjerne alle ledninger og rør i det gamle huset før det eventuelt skal brennes. Blir det ikke brenning kommer vi til å kontakte entreprenør som får revet det for oss. Vi skal også stå for grunnarbeidet selv og blir det sånn at vi må ha entreprenør for riving, får vi også de til å gjøre grunnarbeid. Dette huset skal stå på pilarer så fotsporet blir lite og det er ikke så kostbart eller tidkrevende grunnarbeid heldigvis. Denne modellen kommer også med platting som ligger rett utenfor stue/kjøkken! Det gledes til solrike morgenen med tekopp på plattingen!

Posted by H in Husbygging, O+H, 3 comments

Arkitektmøte

På fredag hadde vi Skype-møte med arkitekten for Start Microhousing! Det firmaet vi lenge har tenkt bestille hus fra. Grunnen til det er fordi de kan levere små hus til en rimelig penge, er godt planlagte og midt i blinken for slik vi ønsker å ha det. De tingene som gjør Start Microhousing til et bra valg for oss er blant annet at de tar seg av søknadsprosessen, alt av maling og hvitevarer er inkludert og det tar bare 3-4 uker å ferdigstille. Før vi bestemte oss hadde vi mange runder med tegninger og funderinger oss i mellom. Men vi har konkludert med at økonomien og det å gjøre det mest mulig ukomplisert er viktig for oss.

Det som skjer nå er at hun sender oss papirer med kontrakt og all informasjon, deretter starter søkingen hos kommunen. Vi har vært i kontakt med kommunen og fått bekreftet at vi kan søke uten å ha rivningen godkjent. Vi har også fått beskjed om at nøkkelen vil bli overlevert den andre uka i november. Da skal vi ha brannvesen på befaring og de vil få tid gjennom vinteren til å ha øvelser i huset og vi vil få ja eller nei på om det blir mulig å få det brent. Spennende tider framover, krysser fingre og tær for at alt går så knirkefritt som overhodet mulig!

Kommer til å dele et utfyllende innlegg om hvilken modell vi har valgt i et senere innlegg!

Posted by H in Husbygging, O+H, 2 comments

Signering

I dag (min bursdag) har vi endelig signert papirene på tomta! Vi kaller det tomta men i realiteten står det et hus der som vi skal rive. Nøkkelen blir overlevert så snart papirene er kommet inn, da begynner prosessen. Vi har vært i kontakt med kommune og bank i dag og alt står klart for å starte papirmølla. På fredag har vi møte med arkitekten fra firmaet vi har valgt og navnet på firmaet kommer vi til å dele, så snart vi har signert. Vi kommer til å søke om å få brenne ned huset før vi begynner med grunnarbeid. Dette fordi vi ønsker å støtte brannvesen med opplæring og det er det mest økonomiske.

Litt av en bursdagsgave det her! Vi gleder oss!

Posted by H in Husbygging, O+H, 0 comments

Greenimalists

Hei!
Vi heter Olve og Helene, er respektive 29 og 28 år (snart). Vi møttes i 2009 men ble ikke et par før i 2015. I perioden før 2015 var vi begge litt «lost», O ville bli alt men klarte ikke velge og ble ingenting. Han flyttet hjem til hjembygda og gikk tilbake til plassen han hadde hatt sommerjobb siden han var 18. Det var da en periode med intens filosofering begynte. Drømmen var å kunne leve i pakt med naturen og bygge sitt eget hus med resirkulerte materialer, samt dyrke sin egen mat uten å være gjeldsslave i 60 år. Han var innom alt fra «shack in the woods» til high tech passivhus.

Samtidig som O filosoferte i hjembygda, satt H i Oslo og prøvde å pakke to kolli med klær og ting for å ta med seg til Dublin, Irland. Hun visste ikke hvor lenge hun skulle være borte, utfordringen var stor. Hun skulle ønske det var da hun satt på kofferten for å få den lukka, at hun hadde sin første minimalistiske åpenbaring. Men den gang ei. Selv om hun leide seg en plot i Birkelunden og solgte klær og ting, ble det med: En koffert, en stor bag, en ryggsekk og en stor veske til Dublin. Ett år i Dublin etterfulgt av et år i Stockholm. Da de i 2015 ble samboere skulle de hente Hs eiendeler på lageret. Det var da H åpnet noen av kassene hun skjønte at det som var pakka, det var glemt og unødvendig.

Vi lager denne bloggen fordi vi har kjøpt tomt der vi skal bygge vårt minimalistiske mikrohus. Vi kaller bloggen for Greenimalists eller «Grønnimalister» på Norsk. Dette er en kombinasjon av våre hovedinteresser. Natur, hage og minimalisme. Bloggen kommer til å dreie seg om husbygging og livsstilen vår.

Posted by H in O+H, 3 comments