H

Bivirkninger av minimalisme

De fleste liker vel en god liste?

  • Pengebruk, jeg vil påstå at det minimalismen virkelig er, er en forbruks-detox. Ved å minimere alt du eier og tenke over forbruksmønster så vil lommeboka automatisk bli tykkere.
  • Pengebruk #2- Om jeg går inn i en butikk og ser noe jeg liker så kommer jeg i 99,99% av tilfellene ikke til å kjøpe det, hvorfor? Fordi jeg vet hva jeg har hjemme og jeg vet at jeg har levd hele livet uten å ha akkurat denne tingen fram til nå så da kan jeg vel leve videre uten.
  • Det tok meg lang tid å finne ut hva alle minimalistene mente med å «få mer tid» etter å ha nedskiftet, men omsider kom jeg også dit: Tenk på den tiden du bruker på å se i butikker, shoppe, sammenlikne priser og stresse over ødelagte ting som ligger i boden, også tenker du på hva du kunne gjort med den tiden om ting ikke hadde hatt en betydning lengre. Da kunne du endelig tatt det språkkurset, besøkt ei venninne eller dratt rumpa di på trening som du lovte deg selv før nyttår at du skulle.
  • Det er utrolig befriende å kvitte seg med ting som du har dårlig samvittighet for at du har. For eksempel bøker du aldri har lest og aldri har lyst til å lese eller fagbøker til fag du tenkte en vakker dag du skulle melde deg opp i.
  • Hobbyer, mellommenneskelige forhold og en individuell pensjonskonto er 100 ganger bedre enn et hus fullt av ting.
Posted by H in H, Minimalisme, 0 comments

Det nærmer seg

Våknet til -20 grader i dag og sitter i sofaen med varmeflaske, lue og håndleddsvarmere. Det er sol på andre siden av fjorden og vi har funnet ut at vi kommer til å ha varmende sol i februar neste år på terassen vår! I motsetning til der vi bor nå hvor solen glimrer med sitt fravær til april.

Siden siste oppdatering har vi fjernet taket på huset og det var ikke noe å grue seg til, gikk veldig bra! Vi har også fått bestilt ny septiktank og vi venter nå på at alle nabovarslene på byggingen skal komme inn så byggesøknad blir godkjent! Neste helg (10.mars) blir det brenning av huset og før det skal vi bort en tur for å fjerne den enorme tujaen som står lent opp mot huset og ta ut varmtvannstanken. Brenningen skulle egentlig skje i februar men på grunn av vinterferie ble det utsatt til mars.

Nå i disse kalde dagene drømmer vi om varmekabler på gulvet og sol fra morgen til kveld uten lue innendørs! Vinteren neste år kommer til å være null problem med splitter nytt hus!

Posted by H in H, Husbygging, 0 comments

Oppbevaring

Hvordan oppstår rot? Mitt rot oppstod i all hovedsak fordi jeg hadde for mye ting. Jeg har ikke mye ting lenger, men i og med vi leier er det en del ting her som ikke er vårt. Vi har veldig lite oppbevaringsplass og ting har en tendens til å havne på plasser der de ikke hører hjemme, et salig sammensurium av ting som hører til huset og ting som er våre. I det nye huset blir det derfor viktig å planlegge både møbler og oppbevaring slik at de tingene vi allerede har, har en plass å bo. Vi har valgt å designe egen skyvedørsgarderobe til soverommet og en til gangen utenfor badet. Garderoben utenfor badet kommer til å huse ting som vaskeutstyr, strykebrett og tørkestativ. Vi har også en bod der vi kommer til å lagre både turutstyret vårt og store vinterklær som ikke får bo på soverommet.

Vi kommer til å ha ganske mye oppbevaring på kjøkkenet, hyllene som går hele vegen opp til taket på kjøkkenet er 60 cm dype, de kommer til å ha plass til en del andre ting som f.eks julepynt og verktøy, ting man bruker innimellom som ikke behøver å ta opp viktigere plass rundt om i huset. Jeg er rimelig sikker på at det ikke vil bli behov for mer oppbevaring enn det som er nevnt ovenfor, noe som gir oss mer plass til å ha de møblene vi ønsker og samtidig utnytte plassen på beste måte!

Hvilke plasser i huset ditt har det en tendens til å hope seg opp?

 

Posted by H in H, Minimalisme, 2 comments

Starten på minimalisme

Jeg hadde i mange år en følelse av at det var mye rot rundt meg. At jeg til stadighet organiserte, rydda, vaska og ommøblerte uten å få den følelsen av at «Nå, er det ryddig, gitt». Jeg hadde ikke peiling på hva minimalisme var og denne seriøse «decluttering-bølgen» hadde jeg ikke hørt om. Det hjalp å flytte til utlandet og leve i koffert i to år.

Det begynte i Dublin med at klesskapet jeg hadde var så lite at klærne mine ikke fikk plass. Så jeg begynte å vurdere garderoben min. Det var mye her som jeg hadde vurdert å kaste hjemme i Norge som fikk bli med, men som nå ble levert til gjenbruk. Garderoben og stilen min ble helt endret fordi jeg 1. hadde en jobb med dresscode og 2. jeg ville at det skulle ta mindre plass i skapet. Alle kjøp av klær ble vurdert under disse kriteriene:

  • De må kan brukes på jobb
  • De må være holdbare
  • De må få plass i skapet
  • De må være komfortable

Garderoben bestod bare av klær jeg brukte og satte pris på, alt annet ble sett på som unødvendig skapfyll. Dublinåret gjorde at holdningen min til både shopping og økonomi ble endret. Jeg tenkte mer når jeg shoppa og jeg kjøpte ikke dingser og pynt jeg ikke trengte.

Denne holdningen til shopping gjorde at pengene jeg tidligere ville brukt opp ble spart og heller brukt på opplevelser. Da jeg bodde i Dublin reiste jeg Irland rundt, var i Belfast, feira bursdag i Amsterdam og gikk opp alle trappene i Eiffeltårnet. Jeg hadde tid og penger til å henge med venner og reise. Mine to år i utlandet lærte meg hva som er viktigst og hva det er jeg ønsker å bruke tid og penger på.

Posted by H in H, Minimalisme, 2 comments