H

Første post 2018

Godt nyttår! Har hatt en upåklagelig jule-og nyttårsfeiring her i bygden med nære og kjære. Virkelig fått lada opp til det nye året, som kommer til å bli det året vi flytter inn i vårt helt egne nye hus!

Før jul fikk vi papirene vi trengte fra kommunen for å sende ut nabovarsler. I.o.m vi skal brenne huset måtte vi sende ut varsel til alle naboer som grenser til tomta vår, i alt 6 personer. Vi fikk to signaturer før jul og de resterende etter nyttår, søknaden er sendt og den kommer til å bli godkjent innen 3 uker, om den blir godkjent. Veldig fin måte å bli kjent med naboene på å levere nabovarsel personlig, virker som en trivelig gjeng!

Når vi kjøpte tomten var vi klare over at den egentlig ikke var oppmålt, så i praksis eier vi kun der huset står. Det hadde jo vært trist å ikke kunne fått vår egen hage så vi har snakka med grunneierne av to deler av tomta som vi ønsker å få inn i vår eiendom. Dette var ikke noe problem, vi får de to jordflekkene som fra gamle dager har tilhørt huset og det uten å gå konkurs. Det blir oppmåling med kommunen så snart vi har fått avtalt tid med alle partene.

Vi har enda ikke fått av taket på huset, dette er noe jeg kjenner jeg gruer meg litt til i.o.m det er snø, minusgrader og vi må opp i 6-7 meters høyde for å gjøre jobben…Men regner med at også dette kommer til å gå bra, så lenge vi kommer i gang!

Ellers har vi fått på plass entreprenør og fått lagt inn bestilling hos han for å få revet den gamle septiktanken som bare er en murbrønn. Septikanlegg fra 194(?) er ikke å foretrekke. Like så greit å bytte det ut når vi uansett skal ha gravemaskin der borte!

Oppdateringer kommer fortløpende og i februar er det jo faktisk duket for brenning!

Posted by H in Husbygging, O+H, 0 comments

Oppdatering

Da kommer det en liten oppdatering!

Møte med brannvesenet gikk bra og vi får altså brenne ned huset! Veldig fornøyd med det da vi kommer til å spare en hel del på budsjettet. Vi har ikke fått sendt inn søknad om rivningstillatelse enda da saksbehandleren i kommunen har vært opptatt og dermed ikke fått kommet tilbake til oss med de nødvendige papirene. Men det ordner seg! Det vi må gjøre før brenning er å rive taket på huset så vil det være brannøvelse, så brenning. Datoen for brenning kommer til å bli i februar eller månedsskiftet februar-mars, litt væravhengig og hvor vi er i skjemaet i forhold til å få godkjent søknader o.l. Vi har også vært i kontakt med entreprenør for grunnarbeid og vi kommer til å booke så snart vi har alt på plass med kommunen.

Det er en del å tenke på når man skal rive hus og for ikke å snakke om å bygge nytt! Men vi tenker som så: Vi skal heldigvis bare gjøre dette en gang (kanskje).

Ellers er det jo adventstid og vi har brukt dagen i dag på å pynte huset til jul, henge opp lys ute og fått tak i julenek. Dette blir den siste julen i dette huset men vi gleder oss til det og alt som kommer i 2018!

Posted by H in Husbygging, O+H, 2 comments

Oppbevaring

Hvordan oppstår rot? Mitt rot oppstod i all hovedsak fordi jeg hadde for mye ting. Jeg har ikke mye ting lenger, men i og med vi leier er det en del ting her som ikke er vårt. Vi har veldig lite oppbevaringsplass og ting har en tendens til å havne på plasser der de ikke hører hjemme, et salig sammensurium av ting som hører til huset og ting som er våre. I det nye huset blir det derfor viktig å planlegge både møbler og oppbevaring slik at de tingene vi allerede har, har en plass å bo. Vi har valgt å designe egen skyvedørsgarderobe til soverommet og en til gangen utenfor badet. Garderoben utenfor badet kommer til å huse ting som vaskeutstyr, strykebrett og tørkestativ. Vi har også en bod der vi kommer til å lagre både turutstyret vårt og store vinterklær som ikke får bo på soverommet.

Vi kommer til å ha ganske mye oppbevaring på kjøkkenet, hyllene som går hele vegen opp til taket på kjøkkenet er 60 cm dype, de kommer til å ha plass til en del andre ting som f.eks julepynt og verktøy, ting man bruker innimellom som ikke behøver å ta opp viktigere plass rundt om i huset. Jeg er rimelig sikker på at det ikke vil bli behov for mer oppbevaring enn det som er nevnt ovenfor, noe som gir oss mer plass til å ha de møblene vi ønsker og samtidig utnytte plassen på beste måte!

Hvilke plasser i huset ditt har det en tendens til å hope seg opp?

 

Posted by H in H, Minimalisme, 2 comments

Husmodellen

Jeg tenkte det var på tide å dele hvilken husmodell vi har valgt! Modellen vi har valgt fra Start Microhousing heter C-L og er 66m2. Den har en grunnflate på 49m2 samt en hems på 17m2. Slik er planløsningen:

(Bildet er hentet fra hjemmesiden til Start Microhousing)

Vi ønsker å ha det slik det er uten noen endringer. Det vi skal ha som tillegg er varmekabler på hele første etg og vi har designet en egen garderobe vi skal ha i stedet for den som er standard. Vi gleder oss enormt til vi faktisk kan begynne med noe fysisk arbeid. Vi har nå fått sendt oppgjøret og nøklene er våre i neste uke! (Håper vi). Det som blir arbeid for oss er å fjerne alle ledninger og rør i det gamle huset før det eventuelt skal brennes. Blir det ikke brenning kommer vi til å kontakte entreprenør som får revet det for oss. Vi skal også stå for grunnarbeidet selv og blir det sånn at vi må ha entreprenør for riving, får vi også de til å gjøre grunnarbeid. Dette huset skal stå på pilarer så fotsporet blir lite og det er ikke så kostbart eller tidkrevende grunnarbeid heldigvis. Denne modellen kommer også med platting som ligger rett utenfor stue/kjøkken! Det gledes til solrike morgenen med tekopp på plattingen!

Posted by H in Husbygging, O+H, 3 comments

Arkitektmøte

På fredag hadde vi Skype-møte med arkitekten for Start Microhousing! Det firmaet vi lenge har tenkt bestille hus fra. Grunnen til det er fordi de kan levere små hus til en rimelig penge, er godt planlagte og midt i blinken for slik vi ønsker å ha det. De tingene som gjør Start Microhousing til et bra valg for oss er blant annet at de tar seg av søknadsprosessen, alt av maling og hvitevarer er inkludert og det tar bare 3-4 uker å ferdigstille. Før vi bestemte oss hadde vi mange runder med tegninger og funderinger oss i mellom. Men vi har konkludert med at økonomien og det å gjøre det mest mulig ukomplisert er viktig for oss.

Det som skjer nå er at hun sender oss papirer med kontrakt og all informasjon, deretter starter søkingen hos kommunen. Vi har vært i kontakt med kommunen og fått bekreftet at vi kan søke uten å ha rivningen godkjent. Vi har også fått beskjed om at nøkkelen vil bli overlevert den andre uka i november. Da skal vi ha brannvesen på befaring og de vil få tid gjennom vinteren til å ha øvelser i huset og vi vil få ja eller nei på om det blir mulig å få det brent. Spennende tider framover, krysser fingre og tær for at alt går så knirkefritt som overhodet mulig!

Kommer til å dele et utfyllende innlegg om hvilken modell vi har valgt i et senere innlegg!

Posted by H in Husbygging, O+H, 2 comments

Signering

I dag (min bursdag) har vi endelig signert papirene på tomta! Vi kaller det tomta men i realiteten står det et hus der som vi skal rive. Nøkkelen blir overlevert så snart papirene er kommet inn, da begynner prosessen. Vi har vært i kontakt med kommune og bank i dag og alt står klart for å starte papirmølla. På fredag har vi møte med arkitekten fra firmaet vi har valgt og navnet på firmaet kommer vi til å dele, så snart vi har signert. Vi kommer til å søke om å få brenne ned huset før vi begynner med grunnarbeid. Dette fordi vi ønsker å støtte brannvesen med opplæring og det er det mest økonomiske.

Litt av en bursdagsgave det her! Vi gleder oss!

Posted by H in Husbygging, O+H, 0 comments

Starten på minimalisme

Jeg hadde i mange år en følelse av at det var mye rot rundt meg. At jeg til stadighet organiserte, rydda, vaska og ommøblerte uten å få den følelsen av at «Nå, er det ryddig, gitt». Jeg hadde ikke peiling på hva minimalisme var og denne seriøse «decluttering-bølgen» hadde jeg ikke hørt om. Det hjalp å flytte til utlandet og leve i koffert i to år.

Det begynte i Dublin med at klesskapet jeg hadde var så lite at klærne mine ikke fikk plass. Så jeg begynte å vurdere garderoben min. Det var mye her som jeg hadde vurdert å kaste hjemme i Norge som fikk bli med, men som nå ble levert til gjenbruk. Garderoben og stilen min ble helt endret fordi jeg 1. hadde en jobb med dresscode og 2. jeg ville at det skulle ta mindre plass i skapet. Alle kjøp av klær ble vurdert under disse kriteriene:

  • De må kan brukes på jobb
  • De må være holdbare
  • De må få plass i skapet
  • De må være komfortable

Garderoben bestod bare av klær jeg brukte og satte pris på, alt annet ble sett på som unødvendig skapfyll. Dublinåret gjorde at holdningen min til både shopping og økonomi ble endret. Jeg tenkte mer når jeg shoppa og jeg kjøpte ikke dingser og pynt jeg ikke trengte.

Denne holdningen til shopping gjorde at pengene jeg tidligere ville brukt opp ble spart og heller brukt på opplevelser. Da jeg bodde i Dublin reiste jeg Irland rundt, var i Belfast, feira bursdag i Amsterdam og gikk opp alle trappene i Eiffeltårnet. Jeg hadde tid og penger til å henge med venner og reise. Mine to år i utlandet lærte meg hva som er viktigst og hva det er jeg ønsker å bruke tid og penger på.

Posted by H in H, Minimalisme, 2 comments

Greenimalists

Hei!
Vi heter Olve og Helene, er respektive 29 og 28 år (snart). Vi møttes i 2009 men ble ikke et par før i 2015. I perioden før 2015 var vi begge litt «lost», O ville bli alt men klarte ikke velge og ble ingenting. Han flyttet hjem til hjembygda og gikk tilbake til plassen han hadde hatt sommerjobb siden han var 18. Det var da en periode med intens filosofering begynte. Drømmen var å kunne leve i pakt med naturen og bygge sitt eget hus med resirkulerte materialer, samt dyrke sin egen mat uten å være gjeldsslave i 60 år. Han var innom alt fra «shack in the woods» til high tech passivhus.

Samtidig som O filosoferte i hjembygda, satt H i Oslo og prøvde å pakke to kolli med klær og ting for å ta med seg til Dublin, Irland. Hun visste ikke hvor lenge hun skulle være borte, utfordringen var stor. Hun skulle ønske det var da hun satt på kofferten for å få den lukka, at hun hadde sin første minimalistiske åpenbaring. Men den gang ei. Selv om hun leide seg en plot i Birkelunden og solgte klær og ting, ble det med: En koffert, en stor bag, en ryggsekk og en stor veske til Dublin. Ett år i Dublin etterfulgt av et år i Stockholm. Da de i 2015 ble samboere skulle de hente Hs eiendeler på lageret. Det var da H åpnet noen av kassene hun skjønte at det som var pakka, det var glemt og unødvendig.

Vi lager denne bloggen fordi vi har kjøpt tomt der vi skal bygge vårt minimalistiske mikrohus. Vi kaller bloggen for Greenimalists eller «Grønnimalister» på Norsk. Dette er en kombinasjon av våre hovedinteresser. Natur, hage og minimalisme. Bloggen kommer til å dreie seg om husbygging og livsstilen vår.

Posted by H in O+H, 3 comments